söndag 12 juni 2011

Crossrainer vs. motionscykel

Skillnaden på en crosstrainer och en motionscykel. Vad är den? Varför svettas man olika och blir olika trött? Ja, det funderade jag på idag när jag tränade på cross'en i 40 minuter. Jag har för det mesta använt mig av motionscykel när jag tränat förbränningsträning på gymmet den senaste tiden. Förr var det mest cross'en som utnyttjades. Men jag gillar att cykla och det är skonsamt för mina knän, ganska enkla anledningar till varför just cykeln kommit i första hand.

Men jag tänkte på det idag.. Efter bara 10 minuter på motionscykel så börjar jag svettas rejält och måste torka med handduk ofta. Men idag på cross'en blev jag inte ens i närheten så svettig som jag brukar bli av cykeln. Jag tyckte att jag fick upp ett lika högt flås som jag får när jag cyklar, men ändå inte alls så svettig. Är det för att man använder så olika muskler? Varför? Om jag ska komma till någon slutsats så är det egentligen att cross'en borde trötta ut en mer och få en mer svettig då det känns som att man rör på hela kroppen mer vid cross-träning, men ändå är det tvärt om. Någon som har en underlig förklaring till detta? :). Svettig blev jag ju iaf och absolut trött, men hade ändå varit lite intressant att veta.

Och på tal om en helt annan sak. Jag uppmärksammade på gymmet idag en tjej som gick runt i tights och bara sportbh. Nu är inte jag den som dömer och brukar ha fördomar, men en sportbh är faktiskt ändå en BH! Jag hade inte alls känt mig bekväm med att gå runt i en bh på gymmet, precis som att jag inte skulle gå runt med bikini på stan bara för att det är varmt, och tycker egentligen att det är lite opassande. Mitt gym är ett väldigt stort gym och med så mycket folk i salarna kan det lätt bli att folk kan känns sig lite illa till mods tror jag. Alla är förmodligen inte lika bekväma med sin kropp som förmodligen den här tjejen är, och då känns inte den där outfiten så passande. Kanske är det som jag reagerar konstigt på det här, men det måste ändå vara så att om 29 av 30 har linnen på sig utanför sina bh'ar så måste det ändå vara det mest riktiga.. Vad tycker ni folk? Är det OK (klart det är ok, men är det passande?) att gå runt i bara bh och inget linne på gymmet? Annan sak tycker jag det är när det är en instruktör (på t.e.x ett zumba-pass) som har bara bh för att visa alla moves hon kör så bra som möjligt. Ajja, bara en liten reflektion från min sida... :). Gonatti!

5 kommentarer:

 1. Nej inte på gymmet...
  Jag minns då en instruktör på spinningen körde i vit topp UTAN BH. Tröjan blev helt see through och det var bland de pinsammaste pass jag varit på. Det blir liksom helt fel om man ska tvingas se andras kroppar så på gymmet.
  En annan sak på stranden (eller genomskinliga klänningar hahaha)

  SvaraRadera
 2. Jag har också tänkt på det där att man känner sig olika trött vid olika redskap. Jag löper mest på löpbandet och där blir jag knappt svettig såvida jag inte kört superhårt. På crossen blir jag helt slut. Jag läste om att kroppen vänjer sig och använder det mest energisparande sättet när man föredrar en speciell stil (cross, löpband el cykel). Testar man sen en annan form får man mer motstånd och kroppen är ovan.

  SvaraRadera
 3. jag har också lite svårt för det där. Vad är det som är så jobbigt med att ha ett linne över träningsbh? tror mycket handlar om att visa upp sig, elller få uppmärksamhet.. hm.

  SvaraRadera
 4. Haha... Jag skrev faktiskt om precis samma sak här om dagen... Mig störde det som bara den nämligen.
  http://inshape.blogg.se/2011/june/kladkoden-pa-gymmet.html

  SvaraRadera