fredag 11 mars 2011

Bra och dålig yoghurt

Aktiv yoghurtätare som man är så kan ju detta vara lite intressant. Själv äter jag nästan alltid bara vaniljyoghurt då den är god som den är eller att blanda tillsammans med annat.

Här har ni lite fakta om yoghurt...

"– vilken yoghurt väljer du?
Sortimentet av smaksatt yoghurt ökar allt mer. Vad många inte tänker på är att de smaksatta sorterna oftast innehåller mer energi än de naturella varianterna även om fetthalten är lägre i de smaksatta.
Om man vill sätta smak på sin yoghurt är det ofta bäst ur energisynpunkt att smaksätta själv med färsk frukt, bär eller frön, alternativt ha i en klick sylt. – Det finns hur många sätt som helst att göra en naturell yoghurt roligare! Lägg i några bär (hallon, jordgubbar, blåbär eller det du tycker bäst om helt enkelt. Eller hackad frukt. Toppa med några solrosfrön och kanel om du gillar det. Det enkla är oftast det bästa tycker jag, säger Josefine Jonasson, dietist på
Viktklubb.se.
Josefine Jonasson tycker att naturell yoghurt är ett bra livsmedel då yoghurten innehåller både kalcium och protein, men inget tillsatt socker. – Däremot behöver den kompletteras med andra saker för att bli ett riktigt bra frukostalternativ.
Listan nedan visar att två deciliter naturell lättyoghurt med 1 msk hallonsylt ger mindre energi än 2 deciliter smaksatt yoghurt med 0,5 procent fett".

Energiinnehåll i olika produkter:
2 dl vaniljyoghurt, 2 % 140 kcal
2 dl smaksatt yoghurt, 0,5 % cirka 130 kcal beroende på sort
2 dl naturell lättyoghurt, 0,5 % 90 kcal
2 dl naturell yoghurt, 3 % 120 kcal
1 msk hallonsylt cirka 30 kcal
½ banan cirka 50 kcal
1 tsk solrosfrön 24 kcal

Källa: viktklubb.se

5 kommentarer:

 1. frukost är nog den måltiden jag är noggrannast med! Äter nästan alltid turkisk yoghurt med fruktsallad-pumpakärnor-solroskärnor-gojibär! Vad jag har hemma...sen när det är helg äter jag alltid ägg och bacon :) Men sen är det alla andra måltider som jag är så himla slarvig på!! :S Hur e det med dig annars? Ser att du haft en helt underbar resa...JAG ÄR SÅ AVIS!! Resa är livet...så e det bara!!:)

  SvaraRadera
 2. skadat mig hihi :)

  allt bra ?<3

  SvaraRadera
 3. ;) Vad kul! (Angående mitt videoinlägg alltså) Det är skrämmande att höra sin egen röst... Haha!

  SvaraRadera
 4. Intressant! Jag äter för det mesta naturell 3%ig yoghurt, men nu har jag haft en period av sötsug & köpt hjortron eller vaniljyoghurt trots att jag vet att de innehåller mycket socker. Men så har jag ingen plan att gå ner i vikt heller.. :)

  SvaraRadera
 5. Jag väljer naturell lättyoghurt alla gånger och smaksätter den själv med vaniljpulver, kanel eller bär.

  SvaraRadera