tisdag 17 augusti 2010

Matbrödsrecept

Som utlovat så kommer mitt ihopaplockade brödrecept! Från början är det mammas recept som jag sen bara har ändrat lite i. Ett mycket enkelt recept - try it! :)

Matbröd
6 dl vatten
1 pkt jäst
1/2 dl mörk sirap
10-12 dl valfritt mjöl (här tog jag ca 2 dl dinkelmjöl, 6 dl fullkornsmjöl, ca 2 dl rågsikt, 1/2 dl vetekross, 1/2 dl rågkross och 1/2 dl linfrön. Degen ska vara kladdig!)
Ca 1,5 dl valfri smak av nötter eller frukt (eller varför inte både och?)

Blanda det ljumna vattnet med jästen och häll sedan i sirapen och rör runt. Sen häller du i mjölet -blanda- och därefter frukt/nötterna.

Låt degen ligga på jäsning i bunken med en duk över i ca 1,5 timme, eller över natten i kylskåpet.
Ställ en form med vatten på botten av ugnen (för lite krispigare skorpa) och grädda sen brödet i mitten av ugnen, ca 20-25 min i 250 grader.

Smaklig spis! :)

1 kommentar: