lördag 16 oktober 2010

Att äta och att inte äta. Det är frågan.

Jag bestämde mig för ungefär 1 månad sen att jag bara skulle äta onyttigt en dag i veckan istället för 2-3 (helgen). Anledningen var att jag tyckte att det inte hände något med min kropp/vikt. Jag har ju några envisa kg kvar att gå ner innan jag nått min målvikt.

Jag är en person som har väldigt svårt för begreppet "lagom". Jag är lite utav en "allt eller inget"-person och just därför har jag länge, i ungefär 1 år kört med att vara helt nyttig mitt i veckan och sen få äta vad jag vill på helgen. Det har handlat enbart om att jag trott att det har varit det bästa för mig då jag har svårt för vad lagom är. Jag hadeö nskat att jag hade kunnat baka en kaka på torsdagen om jag velat och ätit av den, kunnat köpa kaka till latten när jag är ute och fikar med en vän, eller ta en glass vilken dag som helst på sommaren när jag är sugen. Jag har svårt för detta. Mkt svårt. Jag önskar att det vore enklare.

För vissa människor, som några av mina vänner, där är detta inget problem. Dom kan hantera "lagom" och äta lite när dom känner för det utan att äta i överdrivna mängder. Själv äter jag ju mkt när jag väl äter. Nu när jag kört på en onyttighetsdag i veckan så har jag verkligen ätit hur mkt som helst. Ibland känns det inte ens som att jag behöver vara jättesugen, jag äter ändå. En typisk fredag/lördag kan jag äta rostemacka med nutella till frukost och sen lite smågodis under hela dagen, fika ute med en vän (med kaka) och sen ta fram massor med godis, chips+dippa, kakor och glass till filmen på kvällen. Jag får ingen jätteångest över detta då jag tycker att jag gjort mig förtjänt av allt detta godis då jag varit "duktig" och hållt mig hela veckan.

Folk kan säga till mig att dom tycker jag är såå himla duktig som klarar av att vara nyttig nästan alla veckans dagar. Själv vet jag inte riktigt vad jag ska tycka. Jag tycker nästan att mitt beteende liknar periodisk hetsätning. Jag äter jättemkt under en dag och håller sedan igen. Nu kanske det kan låtas lite överdrivet och det är kanske inte riktigt så illa varje vecka, men ibland undrar jag nästan vad jag håller på med. Speciellt nu när jag läst om olika ätstörningar i min psykologikurs så gick det upp för mig att allt kanske inte står riktigt rätt till (Att jag själv tänker det betyder att jag är väl medveten om det jag gör och att det kanske inte är riktigt normalt/rätt).

Nu är frågan hur jag ska göra i fortsättningen. Ska jag släppa på mina regler och kunna unna mig något då och då när jag känner för det och det passar, eller ska jag fortsätta som jag gör. Jag tror ju att filosofin om att äta oftare men i små mängder är bättre än att jag en dag trycker i mig hur mkt som helst. Men fungerar det för mig? Kommer jag klara av det? Åter tillbaka på det här om "lagom". Jag vet ju inte riktigt hur man gör.. Jag har ju hela tiden tyckt att om jag tar 2 chokladrutor från en chokladkaka så har jag "förstört" min träning och mitt ätande, och har jag väl tagit 2 kan jag lika gärna äta 10. Jag är inte dum i huvudet, jag fattar att det inte är så att "jag lika gärna kan äta 10 som 2", men i mitt tänk så går det till så.

Vad ska jag göra? Försöka ändra på mina vanor och äta "oftare men lite" istället för "få gånger men mkt"? Jag vill bara ha en sund inställning och tänka och äta rätt. Länge har detta varit vad som känts mest rätt för mig. Nu vet jag inte längre.

5 kommentarer:

 1. Jag hade fått maginfluenseliknande symptom av att kränga på det sättet en dag, och jag hade blivit kinkig som en stresshärjad fotbollsmamma i klimakteriet om jag inte fick ta en bit kaka eller en bit choklad till kaffet. Men sen har jag aldrig haft problem med lagom. Allt är ju relativt dock, jag är ju för tillfället jättedålig på att röra på mig, så mitt lagom nu är kanske för mycket nu ändå!;)

  Kanske hade du haft lättare för 'lagom' om du spred ut det lite mer? Du förstör ju verkligen ingenting, herregud, man måste ju få leva! Fuck smal och vältränad om man inte får ta en kaka till kaffet mitt i veckan!XP Jag tycker du ska släppa på tyglarna!=)

  Sv: Och tack för det fina PS.et!^^ Signaturen är faktiskt bara en bild i en div-tagg mellan entrybody och entrymeta, alltså mellan texten i inlägget och raden med datum och kommentarer och det där. Jag visste inte själv hur lätt det kunde vara förrän jag hittade en sida som förklarade det.=)Jag skulle tro att det heter precis samma sak i blogspot, så om du fixar en bildlänk så kan du bara peta in den.

  SvaraRadera
 2. Hej! Jag tycker nog att du kan släppa lite på tyglarna eftersom du tränar som du gör. Två bitar choklad är ju bättre än ingen bit och mycket bättre än tio bitar. Har själv haft samma "problem" innan. När jag var riktigt bestämd med att inte äta godis/kakor så kändes det som om man förstört en hel dag ifall man tog en bit. Sen märkte jag att både min vikt och jag mådde bättre ifall man åt det man var sugen (lagom dos) samt motionerade.
  Hoppas du kan unna dig en kaka nästa gång du fikar!! För övrigt tycker jag att du ser alldeles perfekt ut, så bry dig inte om vågen!!
  Kram till dig!

  SvaraRadera
 3. Jag som har haft väldiga problem med ätstörningar tycker att du ska släppa på tyglarna INTE för att du tränar utan för att det tär på ditt psyke och välmående!
  Jag är snarare inne på det att fuck it all om man inte kan unna sig en kaka till kaffet mitt i veckan.
  Utan att det blir 10 kakor :)

  Jag försöker ju komma ner i min "innan graviditets vikt" nu och det innebär en balans mellan min hårda träning, mindre mat OCH att kämpa med att inte slaviskt komma in i mitt gamla mönster. För jag VET hur man gör för att rasa snabbt i vikt...
  Jag försöker att unna mig en kaka mitt i veckan, men kanske väljer kaffe med lite mjölk istället för latte. Jag klarar mig bra utan godis, men väljer gärna inte bort fet glass... Och det unnar jag mig när jag känner att jag "behöver det".
  Kanske köper jag en liten bit choklad mitt i veckan, men nöjer mig med en ruta eller två och tänker att man kan inte få allt :D

  Det är jätteviktigt att du släpper på kraven sakta. Ofta kommer då önskade resultaten som ett brev på posten då du inte stressar kroppen heller.

  Att träna och äta nyttigt och hälsosamt är snarare bra för att mycket träning sliter på kroppen och du behöver bra energi för att orka tempot. Ditt psyke behöver däremot lite belöning ibland så släpp greppet. Bara lite.. Försök <3

  Som sagt, bry dig inte om vågen. Det är så hemskt inse vid 38 års ålder att man har tänkt på vikt och den perfekta kroppen under större delen av sitt liv... USCH. Gör inte så!!
  Njut. Du är vacker!!!

  SvaraRadera
 4. Håller med de föregående talarna...som du vet Susanne. Puss o kram du är så fin som du är!!!<3

  SvaraRadera
 5. Hela din beskrivning var som en beskrivning om mig själv. Jag tänker precis som du, en chokladbit sen är ju hela dagen förstörd, varför ska jag då hålla igen med något om jag redan sabbat dagen med den.

  Jag är så avundsjuk på nästan alla mina kompisar som också kan vara så lagom.De kan gå till hemmakväll och köpa ett halvt kg godis och sen ha det kvar när jag kommer på besök en vecka senare. Köper jag så ett kg godis så är det lik förbannat slut iaf på eftermiddagen dagen efter.

  Ville bara tala om för dig att det är fler som är som dig, det kan göra det hela enklare. Jag funderar själv på din fråga, hur man ska dela upp det hela...

  Ha det bra! / Ulrika

  SvaraRadera